בעיות נפוצות בין זכיינים לרשתות מזכות

זכיינות הינה שיטה כלכלית ועסקית לשיתוף פעולה בין שני צדדים

זכיינות מהווה שיטה כלכלית לשיתוף פעולה בין שני צדדים כאשר כל צד אמור להביא בעסקה את היתרונות שלו. הזכיין אמור לספק את הממון למימוש פתיחת העסק וכן את מרצו ויכולתיו הניהוליות בהפעלתו. הרשת המזכה מספקת את המוניטין, שיטות הניהול והתפעול, אנשי המקצוע, ספקים הדרכה וליווי. יחד עם זאת, במרבית המקרים לאחר זמן מה האינטרסים של הצדדים בדגש על הזכיין משתנים.

בתחילת הדרך של עסקאות הזכיינות שני הצדדים לעסקה בעלי אינטרס משותף לפתוח את בית העסק תוך העברת כלל האינפורמציה הנדרשת לצורך תפעולו, אחזקתו וניהולו בשיטות המוצלחות שהביאו את הרשת להצלחתה. אולם, לאחר שהזכיין פתח את בית העסק המקומי ושאב את הידע והשיטות של הרשת המזכה נוצר מצב שבו עולות בדעתו של הזכיין שאלות רבות באשר להמשך שיתוף הפעולה ומידת הצורך שלו ברשת המזכה.

במרבית עסקאות זכיינות הצורך הראשוני והמיידי הוא התמיכה בפתיחת בית העסק , התאמתו לצרכים התפעוליים, גיוס והכשרת עובדים, גיבוש שיטות עבודה  וניהול ולאחר שהזכיין עובר את המשוכה הוא זקוק לתמיכת הרשת הרבה פחות ולעיתים תכופות גם עולים חילוקי דעות בין שיטות הניהול שהרשת מנחילה לבין דעותיו האישיות כמנהל של בית העסק. בנוסף, במקרים רבים הרשת המזכה נהנית מתשלומים חודשיים קבועים שנקבעו כבר ברכישת הזיכיון וברגע שהזכיין מרגיש שמיצה את המידע שנדרש לקבלו מהרשת המזכה הוא עתיד למצוא עצמו מחפש דרכים לחדול  מתשלומים אלה ולהשאירם לעצמו.

על מנת למזער ככל האפשר את הסיכוי לשינויי ההתנהגות הטבעיים הללו הרשת המזכה חייבת ליצור מספר רב של תנאים להבטחת תלותו של הזכיין בה לכל אורך ההתקשרות בין הצדדים. מלבד חוזה ההתקשרות שאמור להסדיר את ההתנהלות בין הצדדים ולהבטיח ששינויי התנהגות שכאלה יעלו לזכיין ברישיון הזיכיון קיימות מספר שיטות להבטחת שיתוף פעולה מצד הזכיין – הסכם הנדל"ן בבית העסק מתבצע אל מול הרשת המזכה ולא מול הזכיין ישירות, יצירת תלות ישירה באספקת מוצרים בסיסיים באמצעות הרשת, רישום פטנטים ,שמירה על סודיות ועוד.

האלמנט המרכזי ביותר להבטחת שיתוף פעולה פורה בין הצדדים מתחיל עוד בטרם נכרת שיתוף הפעולה, ככל שהרשת המזכה תבצע אפיון נכון בטרם יציאתה למודל זכיינות ותבנה סיפור רווח אטרקטיבי לזכיין כך היא תמזער את רצונו להיפרד ממנה לאחר תקופת ההכשרה ברגע שאדם מרוויח יש לו הרבה יותר מה להפסיד.

אתם מוזמנים להמשיך לעקוב אחרינו ובקרוב נפרסם מאמרים נוספים בנושא.