מיזוגים ורכישות - המדריך השלם

מדוע חברות מתמזגות או רוכשות את המתחרים?

מיזוגים ורכישות (M&A) הוא מונח כללי המתאר את איחוד החברות או הנכסים באמצעות סוגים שונים של עסקאות פיננסיות, כולל מיזוגים, רכישות, איחוד, הצעות מכרז, רכישת נכסים ורכישות ניהול. 

חברות מתמזגות כי הן רוצות להשיג יתרון תחרותי על פני המתחרים שלהן. מיזוג יכול להיות התשובה לבעיות של חברה, כמו כאשר שתי חברות עם כישורים ומשאבים משלימים מחליטות לאחד כוחות.

בלחיצה כאן עברו לקטלוג העסקים המעודכן

מה ההבדל בין מיזוג לרכישה

מיזוגים ורכישות נחשבים שניהם סוגים של צירופי עסקים. עם זאת, ישנם כמה הבדלים מרכזיים ביניהם:
מיזוגים מתרחשים כאשר שתי חברות מחליטות לאחד כוחות על מנת ליצור ישות אחת. ניתן לראות במיזוג הסכם ידידותי בין שתי חברות לשילוב פעילותן במטרה ליצור ישות חדשה וחזקה יותר שתהיה לה סיכויים טובים יותר בשוק.

רכישה היא כאשר חברה אחת רוכשת חברה אחרת, או חלק ממנה, על ידי רכישת כל המניות או רובן מבעלי המניות של החברה האחרת. רכישה נתפסת לרוב כמהלך אגרסיבי של חברה אחת מול חברה אחרת, במטרה להשתלט על נתח השוק והנכסים שלה לטובתה.

סוגי מיזוגים ורכישות

מיזוגים ורכישות הם דרך נפוצה עבור חברות להצמיח את העסק שלהן. הם יכולים לשמש גם להפחתת התחרות בשוק.

הסוג הראשון של מיזוג הוא מיזוג אופקי, כלומר כאשר שתי חברות באותו ענף מצטרפות יחד. זה הופך אותם לחזקים יותר ויכולים ליצור חסמי כניסה עבור מתחרים חדשים בשוק. הסוג השני של מיזוג הוא מיזוג אנכי, כלומר חברה אחת קונה חברה אחרת הפועלת ברמת ייצור או שרשרת הפצה אחרת. לכך עלולות להיות השפעות שליליות על הספקים והלקוחות של החברה האחרת, משום שהוא עלול ליצור מונופולים או אוליגופולים בשוק.

מיזוגים ורכישות בישראל

שוק עסקאות המיזוג ורכישה (M&A) הישראלי הוא מהפעילים בעולם. יש לכך סיבות רבות, כולל הגודל הקטן של ישראל ומגזר ההייטק.

ישראל היא מדינה קטנה עם 8 מיליון תושבים ויש לה מגזר היי-טק חזק. עם שני הגורמים הללו, קיימות הזדמנויות רבות לחברות ישראליות לצמוח באמצעות רכישה. בנוסף, הכלכלה משגשגת בזכות תרבות הסטארט-אפים שלה וקרנות הון הסיכון הפועלות בשוק הישראלי. כתוצאה מכך הפך שוק המיזוגים והרכישות במדינה לאחד הפעילים בעולם.

בלחיצה כאן עברו לקטלוג העסקים המעודכן

מיזוגים ורכישות בשישה צעדים

צעד ראשון: הערכת מצב ובניית פרופיל עסקי

עם כל רוכש עסק אקיים פגישה אישית. תהליך מיזוג ורכישה מחייב איסוף אינפורמציה מפורטת כדי לקבוע את היכולות הפיננסיות שלך ושל החברה שלך, את היכולות והכישורים שלך, ניסיון, מטרות ויעדים בחיים האישיים שלך. מידע זה מסייע לי להבין את מחויבותך לתהליך ולקבוע את סוגי העסקים הטובים והמתאימים ביותר עבורך. לאחר בניית "הפרופיל העסקי" שלך ניתן להתחיל בתהליך חיפוש עסק המתאים עבור העסק שלך וזאת באמצעות הקשרים העסקים והמערכת המתקדמת שלי.

צעד שני: למידה ומחקר

מיזוגים ורכישות של עסק הינם תהליכים מורכבים ודינמיים אשר מחייבים בחינה מעמיקה של הסביבה העסקית אליה אתה שואף לחדור. אני אעניק את הכלים הרלוונטיים ואת האינפורמציה הנדרשת על מנת למקסם את הביטחון בקבלת ההחלטה הנכונה עבורך.

בדרך המשותפת עם אורי נוטע תלמד על הנקודות המהותיות אותם נדרש לבחון בתהליך רכישת העסק, כיצד מעריכים שווי של עסקים ולבחון עסקים מהמאגר העסקים. כמו כן, נוכל להפנות אותך לגורמים המתאימים בתחום של הלוואות לעסקים.

צעד שלישי: חיפוש ובחינה ראשונית

במיזוגים ורכישות, נדרשת בחינה של אינפורמציה רבה – מיקום העסק, חוזה השכירות, ניתוח דוחות רווח הפסד ועוד כל זאת תוך שמירה מוחלטת על סודיות התהליך והנתונים העסקיים.

אני אלווה אותך בחיפוש אחר העסק הנכון עבורך תוך סיוע בחתימה על הסכמי סודיות, הצגת  מידע מפורט על העסק המבוקש  והשתתפות בפגישות עם הצד המוכר. בתהליך החיפוש נמשיך ונחדד את החיפוש אחר העסק המושלם, נבחן הזדמנויות עסקיות חדשות ונקיים פגישות עם בעלי עסקים למכירה עד שתמצא התאמה לשביעות רצונך לקראת רכישה או מיזוג.

צעד רביעי: בדיקת נאותות ובחינת מסמכים

בשלב זה הינך נדרש להעביר לבעלי מקצוע מטעמך (רואה חשבון, עורך דין) את הנתונים לצורך בדיקתם.

אני אעזור בתיאום בין אנשי המקצוע של שני הצדדים כדי לסיים את שלב זה במהימנות ובמהירות המרבית. זהו השלב בו אתה אמור לאמת את כל הנתונים שקיבלת מהמוכר, לקבל חוות דעת מאנשי המקצוע שלך ולקבל החלטה עקרונית לגבי רצונך לרכוש את העסק ובאילו תנאים מסחריים.

צעד חמישי: סיום המשא ומתן וסגירת עסקה

תהליך המשא ומתן מהווה שלב רגיש ו"נפיץ" שבסופו מתקבלת ההחלטה הסופית מטעם שני הצדדים ותשובה אחת חד משמעית – יש או אין עסקה.
לאור מורכבותו של שלב זה חשוב מאד שינוהל על ידי צד שלישי שיפעל לגישור בין הצדדים תוך שילוב של ניסיון רב בתחום וליווי התהליך מתחילתו.
אני אלווה את התהליך ואביא את הצדדים לידי הסכמה על התנאים הסופיים, תוך סיוע בגיבוש הסכם המכר לניסוח סופי של באי כוחם של הצדדים, ותיאום מועד לחתימה על החוזה.

צעד שישי: העברת הבעלות והחזקה בעסק

במיזוג או ברכישה לאחר סגירת הפרטים האחרונים, חתימות על ההסכמים השונים וסגירת מועדי העברת הכספים, תתבצע העברת הבעלות בפועל מול העובדים, הספקים וגורמים קשורים נוספים. רצוי לקבוע תקופת חפיפה מספקת אשר תאפשר לך, הקונה, כניסה חלקה מבלי ליצור "רעידות אדמה" מסוכנות לעסק. אל תשכח, אני כאן בשבילך גם לאחר סגירת העסקה כדי לאפשר לך לנהל את העסק החדש שלך בצורה הטובה ביותר.

מחפש שותף עסקי? המשך לקרוא כאן

לסיכום

מיזוגים ורכישות (Mergers and Acquisitions) הם דרך לחברות להצמיח את העסק שלהן. ניתן להשיג זאת על ידי רכישת חברה אחרת או מיזוג עם חברה אחרת. ישנן סיבות רבות מדוע חברות ירצו להתמזג או לקנות חברה אחרת. ניתן לסכם ולהגיד שאחת הסיבות הפופולריות ביותר היא הרחבת סל המוצרים של החברה בניסיון ליצור או לשמור על דומיננטיות בשוק.

כאשר שתי חברות מסכימות על מיזוג, הן ייצרו תחילה הסכם הקובע כיצד העסק החדש יפעל. זה כולל מי יהיה האחראי על העסק החדש, כיצד תפוצל הבעלות על המניות ואילו זכויות יש לכל צד לגבי קבלת החלטות וניהול הישות החדשה. ההסכם כמובן צריך לכלול גם סעיף סיום הקובע מה יקרה אם צד אחד יפר כל אחד מהוראות ההסכם.

מיזוגים ורכישות: שאלות נפוצות

לחיצת יד בין 2 גברים

מיזוגים ורכישות נתפסים לעתים קרובות כדרך מהירה להצמיח עסק. עם זאת, הם גם באים עם כמה סיכונים.

הסיכונים של מיזוגים ורכישות כוללים:

עלות הרכישה או המיזוג עשויה להיות גבוהה מדי

תרבות החברה עשויה להשתנות באופן דרסטי, מה שיוביל לירידה במורל העובדים

קיים סיכון שעובדים יעזבו בגלל הבדלי תרבות

קיים גם סיכון שעובדים יעזבו עקב פיטורים, במסגרת העסקה

מיזוגים ורכישות הם תהליך מורכב הדורש הרבה זמן, מאמץ ומומחיות. בעזרת יועץ ניתן לייעל תהליך מיזוג ורכישה.

לצד שמירה על דיסקרטיות, כבוד הדדי ויושרה יועץ יכול לספק תובנות חשובות לגבי הערכת השווי ומבנה העסקאות של שתי החברות. לעזור לחברה לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור החברה שלהם. הם יסקרו את מצבה הפיננסי וצמיחתה של החברה וכן את נקודות החוזק והחולשה שלה. הם גם יבדקו כיצד הרכישה הזו תשפיע על הלקוחות והעובדים שלהם.

במאמר זה נסקור כמה מהדברים החשובים ביותר שיש לבדוק לפני רכישת חברות בקשיים למכירה:

חלק מאלה הם:

1) המצב הנוכחי של החברה וסיכויי העתיד שלה

2) מצבו הפיננסי של החברה

3) תוכנית השיווק והפרסום לעתיד

4) הכישורים והניסיון שלך בניהול עסק.

תנו לשינוי להתחיל

אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ולעשות צעד נוסף בדרך להשגת המטרות העסקיות שלכם

אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר
ולעשות צעד נוסף, בדרך להשגת המטרות העסקיות שלכם.